Proběhlé akce
28.11. 2018
Pečení pánů

Přípravy na adventní oslavy i příchod Mikuláše s jeho družinou jsou v plné proudu. A opět jsme si vyzkoušeli jeden ze starých zvyků - pečení pánů z kynutého těsta. Tentokrát nám je ale paní kuchařka - teta Andrea upekla v konvektomatu v nové školní kuchyni:-) S radou a pomocí přišla i teta Marta, tak jsme to všechno zvládli :-)

A tady se podívejte...

28.11. 2018
Plavání

Děti mají již za sebou celkem osm plaveckých lekcí a blíží se pomalinku ke konci povinného plaveckého výcviku. Plavání je moc baví a velice si to užívají. Jak to v hodině plavání vypadá se můžete podívat zde.

13.11. 2018
Mikulášská výstava a návštěva knihovny

Dnes v úterý jsme s dětmi navštívili tradiční výstavu mikulášských masek v Horní Lidči. Podívali jsme se na to, jak vypadají masky v jednotlivých obcích na Valašsku a zvážili jsme se na speciální váze, která určovala, zda půjdeme do pekla či do nebe. Následně jsme si vytvořili krásné postavičky andělíčků, Mikuláše nebo čerta. Na závěr jsme se podívali na krásné pohádky o Mikuláši. Potom jsme zavítali do místní knihovny, kde si pro nás paní Povalačová nachystala čtené slovo s dramatickým ztvárněním. Celý den byl prima a moc jsme si ho užili. Na foto se můžete podívat zde.

13.11. 2018
Beseda s důchodci

V neděli 11. listopadu 2018 pořádal obecní úřad setkání študlovských seniorů. Svým vystoupením je potěšily i naše děti ze základní školy. Program sestavily paní učitelky Hanka Poláchová a Věrka Hrubčíková. Pouze byla škoda, že nemohly vystoupit i naši malí z MŠ, ale většinu dětí sklátily bohužel chřipky a jiné nemoci.

Zde foto (ty kvalitnější fotografie nafotil pan A. Polách. Děkuji mu za jejich poskytnutí).

05.11. 2018
Popletená slepice

V úterý 2. října 2018 nás navštívilo naše oblíbené divadélko Bublanina, které nám zahrálo pohádku "Popletená slepice". A jak moc byla slepice popletená, se můžete podívat zde.

Divadélko bylo zaplaceno z fondu rodičů.

05.11. 2018
Halloween

31. října jsme si ve škole vyzkoušeli, jak slaví halloween děti v především anglicky mluvících zemích. Strašidla, masky, hrůzostrašná malování - to vše mělo lidem připomnět, že existuje i jiný svět, s nímž se svět živých propojuje právě v poslední říjnový den a noc - v předvečer Všech svatých. 

Několik fotografií zde.

Ačkoliv jdou Dušičky velmi rozšířeným svátkem, každá země jej slaví po svém. V zemích s křesťanskou tradicí je zvykem navštívit hřbitov a rodinný hrob, rozsvítit na něm svíčku či položit živé květiny a zavzpomínat na své zemřelé příbuzné. V anglosaských zemích se evropský svátek přeměnil na Halloween. Název je odvozen od "All Hallow Even", tedy "předvečer Všech svatých".

Svátek původně sloužil jako vzpomínka na zesnulé, kteří nejsou na tuto skutečnost připraveni a procházejí fází očišťování. Tradice zapalovat v tento den ohně a svíčky pochází od Keltů i Slovanů, kteří věřili, že oheň očišťuje a pomáhá chránit před zlými duchy. Svíčky, které se zapalují dnes, jsou pozměněnou formou právě této tradice.

Keltové i Slované osídlili Evropu a jejich kultury se zde prolínaly. Předpokládá se proto, že se svátek Samhain slavil i na území ČR a byl s nástupem křesťanství nahrazen svátkem Všech svatých a Dušičkami.
Zdroj: https://globe24.cz/domov/18432-dusicky-samhain-nebo-halloween-kde-se-tento-svatek-vlastne-zrodil